Futsalvereniging Exstador / Pizzeria-Pompei is afkomstig uit de Friese Havenstad Harlingen. De vereniging werd opgericht op 15-2-70 door Sip Luxwolda, die de toen nog recreatieve beoefenaars van het zaalvoetbalspel onderdak bood. In de beginperiode van Exstador was er nog geen officiële speelruimte beschikbaar, men moest zich toen tevreden stellen met een oude veilinghal, waar men voorafgaand aan de trainingen eerst de kisten met doorgedraaie groenten en fruit moesten wegzetten. Dit resulteerde erin dat de hieraan deelnemende spelers al vrij snel in de gaten kregen dat een fietstas op hun vervoermiddel geen overbodige luxe zou wezen. De uien, wortelen en andere etenswaren vonden dan ook na afloop van de trainingen gretig aftrek. In augustus 1970 kregen de Harlinger ouwe seunen uiteindelijk een sporthal ter beschikking, dit aan de Achlumerdijk

In de eerste jaren van het bestaan ging het Exstador ook het meest voortvarend, men werd o.a. 5 maal Fries kampioen, 4 maal Noordelijk kampioen en de Harlingers waren ook 4 maal op het Nederlands kampioenschap vertegenwoordigd, waar men als hoogste een derde plaats in de wacht wist te slepen. Dit was in de begin jaren zeventig.

Ook leverde Exstador toentertijd div. spelers aan vertegenwoordigende teams, Friese selectie, Noordelijke selectie en er werden zelfs twee spelers uitgenodigd voor de Nederlandse selectie, ( J. Veenstra en G. van Hurck). We spreken over 1974.

De periode hierna ging het wat minder voortvarend met de Harlingers, maar men acteerde wel steeds op een hoog niveau in de regio. / 1983 Kampioen Hoofdklasse / 1990 Kampioen Interregionale competitie, Fries bekerkampioen. / 1996 Kampioen Friese hoofdklasse en reserve kampioen Friese beker. In seizoen 2003/04 wist men wederom een finale, nu van de Noordelijke beker te behalen. In de eigen Waddenhal werd men jammer genoeg tweede en zag men het sterke team van de Leekster Eagles 2 helaas met de hoogste eer vertrekken.

Vanaf augustus 1994 speelde Exstador zijn thuiswedstrijden in de Waddenhal aan de Westerzeedijk, dit tot aan de zomer van 2013, het voorlopige einde in KNVB verband. Wat betreft de onderlinge ( Meromar Seafoods ZVB competitie ) (sinds 1971) strijden er op dit moment toch weer zo’n 19 teams iedere vrijdagavond om de diverse titels en dat zal voorlopig ook wel zo blijven.

In de zomer van 2005 koos men er nog voor om het wat professioneler aan te gaan pakken en trok men in de persoon van Jeffrey Snel een sterke trainer aan, die het tot aan zijn afscheid ( zomer 2013 ) het zeer naar de zin heeft gehad bij de Harlinger zaalvoetballers. Na het kampioenschap, promotie in het seizoen 2005-2006 naar de Hoofdklasse, heeft men in het seizoen 2006-2007 wederom een promotie weten af te dwingen, dit naar de Eerste divisie F. Na een drietal mindere jaren op dit toch wel redelijk hoog niveau, moest men na het seizoen 2009-2010 helaas weer een stapje terug doen en speelde men weer voor drie seizoenen in de Hoofdklasse H en I. Het seizoen 2013-2014 werd echter niet meer gehaald want sindsdien wordt er niet meer in KNVB verband gespeeld en is het dus voorlopig even gebeurd. Misschien dat er in de toekomst weer een nieuwe generatie op staat die dan het stokje weer gaat over nemen, maar dat is vooralsnog toekomstmuziek. We wachten het maar af.

De Hoofdsponsor, van Exstador was sinds Augustus 2007, Pizzeria Pompeï uit Leeuwarden, dit tot aan de laatste stuiptrekkingen in 2013. Veel dank is men nog aan deze sponsor verschuldigd voor de jarenlange steun. Zou de crisis van 2008 dit alles hebben teweeg gebracht ?? Ondanks alles gaat het leven gewoon verder zo ook de vereniging Exstador, met alleen nog een eigen onderlinge competitie genaamd de Meromar Seafoods comp.

De bestuursbezetting bestaat op dit moment nog steeds uit onder andere ( oud ) spelers van Exstador , namelijk Vacant. ( voorzitter ) Follie Bijlsma, ( penningmeester ) Bert Erents en Guus v. Hurck ( bestuursleden ) en het secretariaat ligt sinds 1990 in vertrouwde vrouwe handen, t.w. Janneke v. Hurck.

Ook diverse trainer passeerden door de jaren heen de revue. Sip Luwolda, Jitse Veenstra, Rob van Raalte , Wiebe van Dijk, Johnny Nota, Guus Janssen , Kerst Heida, Peter Boonstra, Hielke Jager, Guus van Hurck en Jeffrey Snel..

Bestuursleden door de jaren heen, A. Bulthuis, H. Waterlander, J. v. Biessum, H. Hoekstra, T. Kaale, L. Phillipse, W. v. Dijk, Sj. Schram, F. Bijlsma, S. Luxwolda, J. Veenstra, J. Visser, A. Wielinga, R. Mulder, B. Erents, G. Janssen, J. van Hurck, G. van Hurck en J. v.d. Heide.

Hoofdsponsors door de jaren heen: Lichtendahl / Seinen Vis, Jonkman Auto’s, S. J. Proformance, Kantine Waddenhal en Pizzeria Pompei


uitnodiging_AutoCollage_19_Images

Archief onderlinge competitie