Exstador winnaar Havenstad zaalvoetbaltoernooi 1989

Het negende Havenstadtoernooi was weer een enorm suc­ces en het veeltallige publiek kon soms genieten van knap zaalvoetbal. Jammer was het dat Franeker niet aanwezig kon zijn vanwege het overlijden van hun elftalleider. De plaats van het Franeker team werd opgevuld door enkele zaalvoetballers uit dezelfde stad en Johan Schikker uit Harlingen en dat team zou het nog verrassend goed doen in hun poule.

Het ging hier tussen de drie teams LSC uit Sneek, AH Stars/Schikker c.s. en Harlingen, Robur viel hier af al­hoewel vooral Harlingen erg veel moeite met hen had. Harlingen moest tegen de All Stars om een plaats in de kruisfinales spelen en Harlingen moest dat beslist win­nen. Het begon goed Rikus Oswald kreeg een penalty en die benutte hij goed 1-0. De All Stars kregen kansen zat maar Schikker en vooral Johan Nagel (seun van Bertus, een oud-Harlinger) zaten nogal eens verkeerd met de juiste richting. En Johan Schikker richtte soms niet eens „maar de men­sen zeiden, dat mag ie niet, anders krijt ie van de voorzitter op sien don­der.” De strijd leek dan ook beslist toen één minuut voor tijd Harlingen er nog één infrommelde 2-0. Harlingen juichte nog toen Johan Schikker nog een keer op doel schoot, en meteen waren alle geruchten weg 1-2. Met nog 30 seconden te gaan leed Harlingen onnodig balverlies Johan Nagel ving de bal op en ook hij schoot raak 2-2, en een oud-Harlinger spreek­woord „zeit dan hij was su trots hij liep as een haan met stront an sien po­ten”, nou en dat deed pa Bertus dan ook. L.S.C. won gemakkelijk van Robur dus kwamen L.S.C. en de AI1 Stars in de kruisfinales.

In de andere poule waren Achilles 94 uit Assen met Exstador duidelijk de beteren alhoewel Zeerobben eigen­lijk wat te laat warm draaiden, maar ja die jongens zijn nu eenmaal koud­bloedig. Workum werd hier laatste Zeerob­ben derde en Achilles met Bambach en Bosma mocht in de laatste wedstrijd met 4-3 winnen van Exsta­dor, want dan konden die even een wedstrijdje rusten.

Achilles moest daarentegen direkt aantreden tegen L.S.C. om een plaats in de finale. En dat direkt spelen deed mijnsin-ziens hen de das om, ze kwamen wel met 3-1 voor maar toen werd er erg veel geknoeid met kansen en in de de­fensie. Zo kon LSC zo stiekum, weg nog op 3-3 komen en daarna werden de strafschoppen ook nog beter geno­men door LSC en kon het sterke Achilles verrassend ‘inpakke enwegweze’.

De andere halve finale tussen de All Stars en Exstador werd ook nog span­nend, alhoewel het al snel 3-0 was voor Exstador door goals van de sterk spelende Hielke Jager, Bennie Ooster­wijk en Frans Postmus. Maar de All Stars kwamen op 3-1 en begonnen gevaarlijk te drukken, echter erg gevaarlijk werden ze niet. Tot dad Johan Schikker een schot loste dat richting kleedkamer leek te vliegen,  maar wie stond daar natuurlijk ‘Rooie’ Sjon Nota die „krijt de bal op één van sien twee melkflessen en de bal leit in ut net” 3-2. Nou die Franekers ‘nuwer’ natuur­lijk die roken hun kans, maar geluk­kig voor Exstador en voor heel Harlingen „want ik he dur maar een verrot hekel an at die klokkedieven winne” maakte Hielke Jager het fout­je van z’n rasgenoot goed door de beslissende 4-2 te scoren.

Het werd dus een finale tussen LSC en de Harlingen zaalvoetbalvereni­ging Exstador, maar daarvoor eerst nog een prachtige wedstrijd tussen oud-Harlinger en oud-Zeerobben. En daar liepen nog enkele sterren bij b.v. een Willem van Keulen die man schiet nog’ zo hard en zuiver, en Rinnie Brandsma hij is gelukkig wat bang ‘wudden’ anders hadden we wel een gipsvlucht organiseren ‘kannen*. Bij Zeerobben deed Ido Tolsma mee en die heeft nog steeds diezelfde beweging naar rechts, vroeger „groei­de daar oek nooit gien gras” bij de Robben en dan Sjakie ‘Beton’ Visser nog steeds ijverig alleen mag er wel een tanker zuurstof bij om die man­nen van lucht te voorzien. Zeerobben verloor uiteindelijk met 1-0 door een vliegende goal van Wil­lem van Keulen, en dat het maar 1-0 bleef was vooral te danken aan gewel­dig keeperswerk van Jan van de Loen-horst en hij was nog blessure vrij ook. Ook Harlingen doelman Jello Spits lag enkele malen mooi in de hoek „met sien strakke gespierde bellug” Jelmer van der Hoek floot en had „ut zootsje dik in ‘e macht”.

Dan de finale en al snel bleek dat LSC nog niet gewend was aan de draaikonterij van Frans Postmus, twee keer pakte de keeper de bal één keer de lat maar de vierde maal vloog de bal hard in de touwen 1-0. LSC kon er op dat moment niet goed doorkomen en hun afstands­schoten werden perfect gestopt door doelman Gerrit van der Ploeg. En toen kwam het snelheidsmonster van Exstador, Evert Tolsma, op gang, pas­seerde de hele boel en scoorde 2-0. Maar op zulke momenten valt Exstador iets terug en dus kon het niet uitblijven dat het sterke LSC wat te­rug deed en 2-1 scoorde. Gelukkig pakte Exstador snel de draad weer op en bleken Jager, Nota en Van der Ploeg een defensie die bij­na niet was te passeren. Ook loopt er dan bij Exstador nog een voetbal wondert je, Bennie Ooster­wijk met een paar prachtige bewegin­gen zette hij half LSC op het verkeerde been en was het 3-1. Het was daarmee nog niet gedaan want Bennie liet nog wat zien en maakte even later 4-1. „Wat kan die man voetballen” „en ut is nog een pop oek”. LSC maakte nog wel 4-2 maar de Mesken Cup ging dit jaar voor het eerst naar de z.v.v. Exstador en dat hadden ze zeker dik verdiend.

Jopie v.d. Ven voorzitter van de v.v. Harlingen kon de prijzen uitreiken, gelukkig had ie nog een ‘ziekefonds-briltsje’ bij Bouwe Smits „uut een doos haalt” en kon hij beginnen met het oplezen van de belangrijke dingen die er waren gebeurd. Se moesten um eerst nog wel even op een stoel zette anders had niet een mees um sien” maar toen deed de man het ook ‘poer best’. Er was een dankwoordje voor de sponsors en voor de voortreffelijke leiding van de heren Van Raalte en Van der Heide, evenals de tijdwaarnemers Van der Hoek, Helvrich de lei­ding Van Dijk, Schikker en de talrijke anderen die aan dit zeer geslaagde toernooi hadden meegewerkt.

De eindstand was: 1. Exstador, Harlingen; 2. LSC, Sneek; 3. Achilles ’94, Assen; 4. All Stars, Franker-Harlingen; 5. Harlingen; 6. Zeerob­ben, Harlingen; 7. Workum; 8. Ro­bur, Harlingen.

Op de foto klicken voor een grotere afbeelding

File0056 File0057 File0058 File0059 File0060

Comments are closed.

Archief onderlinge competitie
Buienradar Harlingen

Eindstand sinds 1971
proef