Havenstadtoernooi 2014

Exstador wint spannend Havenstadtoernooi.

Voor de 34e keer werd het Havenstadtoernooi georganiseerd, 33 jaar door de v v Harlingen maar dit keer door de nieuwe club fc Harlingen. En al die 34 keer zat Jan Helvrich aan de wedstrijdtafel als tijdwaarnemer. AlbertTöpfer, Hielke Jager en Wiebe van Dijk waren de toernooileiders en lieten het programma soepel verlopen. En het werd een toernooi met mooie en spannende wedstrijden waar het vuur soms afvloog. In poele A was de spanning ietsje minder hier was het de fc Harlingen die duidelijk de sterkste was. Om de 2e plaats, die recht gaf op het tweede plek in de kruisfinales, was het wel degelijk spannend. Mulier verspeelde zijn kans door 1-1 te spelen tegen fc Harlingen op zich een goede prestatie. Arum hoefde maar gelijk te spelen tegen AVC om de kruisfinales te behalen. Ze verknoeiden dat volledig door met 2-5 van AVC te verliezen en AVC ging dus verder. In de B poele speelde Franeker goed maar ze verspeelden hun kans al in de eerste wedstrijd. Met nog 7 seconden te spelen tegen Zeerobben leek het 2-2 gelijk te blijven maar toen was daar ineens Jordi Torenbeek die al koppend, hoe ist mogelijk, 2-3 wist te maken. Het WTOC van trainer en gymleraar Oane Westra kwam net even te kort ze verloren alle wedstrijden. De strijd om de 1e plaats in de poele ging tussen zvv Exstador en Zeerobben, en dat werd een prachtige wedstrijd. Exstador kwam 3-2 voor maar weer maakte Zeerobben vlak voor tijd, dit keer, de gelijkmaker 3-3. Het doelsaldo was gelijk en ook het puntenaantal dus volgden er strafschoppen. Pas na 9 strafschoppen viel de beslissing, voor de vierde keer stopte keeper Ronald van Riet een penalty en nu wist Exstador wel te scoren dus zaten zij in de kruisfinale.

De eerste halve finale fc Harlingen – Zeerobben

fc Harlingen begon sterk al snel maakte de goed spelende Ralf van Hurck er 1-0 van en in de 8e minuut joeg hij ook nog eens een vrije trap perfect in de hoek 2-0. Het leek een simpele overwinning te worden maar daar dacht Marcel Visser iets anders over, met een fraai doelpunt maakte hij 2-1 en was de spanning weer terug. Stefan Adema kreeg twee minuten straf maar Zeerobben profiteerde niet. Harlingen was de ploeg die het meeste aanviel maar de Robkes bleven met goed spel gevaarlijk. Zo gevaarlijk dat 4 minuten voor tijd Jordi Torenbeek er 2-2 van maakte. En meteen daar over heen had het 2-3 kunnen zijn maar de snoeiharde inzet van Patrick v Veen ketste op de paal. Met nog 2 minuten en 40 seconden te spelen was er een mooie combinatie van Barry Hamstra hij tikte op Ralf van Hurck die verlengde naar Jorik Erents en hij maakte 3-2. Met nog 2 minuten te spelen kreeg Jorik Erents wat onnodig twee minuten straf en nu profiteerde Zeerobben wel, Dylan Drent maakte gelijk 3-3.  Ook nu moesten strafschoppen de strijd beslissen en dat deed Zeerobben ietsjes beter dus gingen zij naar de finale.

De tweede halve finale Exstador – AVC

AVC had het goed gedaan maar kwam nu tegenover het sterke Exstador te staan en dat was een moeilijke opgave. Na 2 minuten was het al raak en wist een van de twee Klaas Kuikens bij Exstador 1-0 te maken. Meteen daarop kon Pieter v d Schoot gelijk maken maar de uitstekend keepende Ronald van Riet stopte de bal met zijn voet. Drewes Janssen knalde hierna een bal op de paal maar de volgende kans van Freek Töpfer deed het net wel bollen 2-0. AVC bleef het goed doen maar hadden ook wat pech, want weer knalden ze een bal op de paal en weer voorkwam van Riet een doelpunt. En ook een schot van Hartman werd gestopt door keeper van Riet. Uiteindelijk besliste Drewes Janssen de wedstrijd door na een mooie actie 3-0 te maken.

De finale ging dus tussen Exstador – Zeerobben

En het werd een leuke finale met goed voetbal veel strijd tot aan de grens maar er niet echt over heen. In de 4eminuut kreeg Jordi Torenbeek een 100% kans maar daar schrok hij van en mistte. Diezelfde Torenbeek kreeg twee minuten straf en daar profiteerde Exstador wel van. Na een tijdje heen en weer getik stond Klaas [Hein Br.] Kuiken er goed voor en tikte 1-0 binnen.  En toen Michel v d Ploeg even later struikelde leek Zeerobben door te breken, maar v d Ploeg werkte de bal met de hand weg en dat kostte 2 minuten straf. En ook Zeerobben wist hiervan te profiteren want Albert Beuker zette de stand op 1-1. En in de 11e minuut werd het na een verrassend en fraai schot van Marcel Visser zelfs 1-2 voor Zeerobben. Exstador vocht terug en 2 minuten later joeg Klaas [Hein Br] Kuiken de bal vanaf de vleugel via de binnenkant paal in de touwen 2-2, een mooie goal. En die Klaas Kuiken was in vorm, en schitterende pass van hem bracht Drewes Janssen in stelling en die scoorde mooi 3-2. Met nog 1 minuut te spelen kreeg Zeerobben nog de kans om gelijk te maken maar dat lukte net niet. Een prachtige finale met twee sterke ploegen en dan is het jammer dat maar een kan winnen en dat was Exstador. Toernooileider Hielke Jager kon de prijzen uitreiken samen met zijn assistente Albert Töpfer. Hij bedankte alle sponsoren, helpers en de scheidsrechters Jaap Kraak en Henk Swart en natuurlijk lijnrechter Age Tichelaar. De Jelmer v d Hoek wisselbokaal kwam dus als eerste in handen van Exstador. De beste speler van het toernooi was na lang debatteren Freek Töpfer en de beste keeper werd zeer terecht Roald van Riet. En zo kwam er een eind aan een schitterend toernooi en kon men de stad in om de bloemetjes buiten te zetten en het ouwe jaar uit te zitten. Ook wij van fc Harlingen wensen iedereen een geweldig 2015 toe.

De finalisten van 2014 Exstador en Zeerobben.De finalisten van de 34e editie van het toernooi, Exstador en Zeerobben voorafgaand aan de finale.