De Herauten 1 – Exstador / Pizzeria-Pompeï 1  5-2

Na de mooie overwinning op ZVF van afgelopen vrijdag, nu helaas weer een nederlaag tegen de koploper.

Burgum, maandag 5 november.  Exstador / Pizzeria-Pompeï weet geen vervolg te geven aan het mooie resultaat van vorige week tegen ZVF,  nu helaas weer zonder Michel en Ralf en dat is dan toch een aderlating In feite deden de spelers individueel niet veel voor elkaar onder, met andere woorden, het verschil tussen De Herauten en Extador uit Harlingen werd niet zozeer gemaakt op basis van individuele kwaliteiten, maart veeleer door het grotere teamverband bij de Burgumers. Herauten bleek een hechter team dat in de combinatie de basis legde voor een keurige overwinning: 5-2. Niettemin was het voor veel publiek in sporthal Westermar in Burgum een wedstrijd die hoog scoorde qua amusementswaarde.

Doelpoging Marcelino Samangoen

Herauten wint in uitstekende wedstrijd van Exstador
Het was, maandagavond in sporthal Westermar in Burgum, een wedstrijd voor de liefhebbers. Er werd door zowel thuisclub Herauten als de gasten van Exstador prima gevoetbald en stuk voor stuk deden de spelers eigenlijk niet voor elkaar onder. Maar bij de thuisclub was meer samenhang tussen de linies, daar was het geheel meer dan de beroemde som der delen, bij de gasten uit Harlingen was dat minder het geval. Die combineerden wel goed, maar niet verder dan tot aan het strafschopgebied van keeper Bas van der Leij en die had niet zo veel moeite met de talrijke en vaak loeiharde schoten van Exstador. Hij kon ze merendeels van verre zien aankomen en dan is een keeper van zijn formaat, letterlijk en figuurlijk, moeilijk te passeren. Bij de Burgumers was bovendien Bertus de Boer weer eens in zijn element als regisseur en spelbepaler en hij had voorin mensen als de koele afmaker Klaas de Boer, het kanon Klaas Buma en de als altijd gedreven Joeke de Vries als speerpunten. En tegen dat collectief kon Exstador niet op, daar werd heel leuk getikt en heen en weer gespeeld, oogstrelend soms, maar effectief was het niet wat de gasten op de sporthalvloer legden. Te mooi, maar te weinig efficiënt, waar Herauten net zo mooi speelde, maar wél met de nodige effectiviteit. En dus was de uiteindelijke zege van de formatie van coach Walter de Boer niet meer dan terecht en verdiend na een wedstrijd die boeiend was, van de eerste tot de laatste minuut. Reclame voor zaalvoetbal zoals dat dan heet tegenwoordig.

druk
Het is redelijk druk op de tribune van sporthal Westermar in

Aktie Ronald Jilderts

Burgum als scheidsrechter mevr. Inge Vroon de wedstrijd op gang fluit. En eigenlijk wordt meteen duidelijk hoe de hazen lopen deze maandagavond. Hier staan twee uitstekende ploegen tegenover elkaar met aan elke kant genoeg individuele kwaliteit om een boeiend schouwspel te garanderen. En dat wordt het ook, omdat beide teams vol op de aanval spelen, Herauten via snelle combinaties en een uitgekiende dosering, Exstador middels oogstrelende individuele acties die allemaal up tempo worden uitgevoerd. We zijn zeven minuten onderweg als Klaas de Boer het bal opent op een gave assist van Andries Walda: 1-0. Exstador heeft dan ook al diverse kansen gehad, maar de Harlingers missen toch een beetje de daad- en stootkracht om het keeper Bas van der Leij onoverkomelijk lastig te maken. Het blijft leuk om naar te kijken, al missen we toch een beetje de doelpunten, de acties zijn vaak fraai, maar de afronding ontbreekt. Toch wordt het nog voor de rust 2-0 als als Joeke de Vries een schitterende pass van Bertus de Boer in de vlucht achter de Exstador-keeper schiet. Een beauty zoals je ze niet al te vaak ziet maken.

 

snel
Het is een snelle wedstrijd in die eerste helft en ook de tweede episode blijft dat zo. Het spel gaat snel op en neer en er zijn kansen voor beide ploegen. Individueel-technisch hebben beide teams een geweldig potentieel, het verschil is dat Herauten het ‘met z’n allen doet’, waar de gasten meer op de solotoer gaan. Prachtig om te zien met balletachtige bewegingen, maar de laatste stoot, de ‘coupe de grace’ ontbreekt.

Jilderts komt net te kort

beslissing
De beslissing in deze wedstrijd qua uitslag lijkt al na één minuut in de tweede helft te vallen als Klaas de Boer een vrije trap die ook nog van richting wordt veranderd hoog in het dak poeiert: 3-0. Dan duurt het even voor er opnieuw gescoord wordt en af en toe lijken de gasten toch op weg naar een tegentreffer. Maar Bas van der Leij heeft weer eens een van die dagen dat hij schier onpasseerbaar is. Hij baalt dan ook als de spreekwoordelijke stekker als de gasten er alsnog slagen om hem te kloppen. Maar dan is het al 4-0 omdat Klaas Buma een lange pass van Calvin Rooda met een prachtig buitenkantje afrondt. Exstador gaat over op de befaamde ‘breekijzertactiek’, forceren dus, maar eigenlijk hebben de gasten daar de ploeg niet voor, ze missen de meedogenloosheid voor de goal, ze blijven te veel ‘mooi’ voetballen. Leuk voor ons al publiek, maar ‘it docht net folle fertuten’ in de zin van doelpunten. Het is bovendien nogal voorspelbaar en dat speelt Herauten in de kaart. Pas als de klok nog drie speelminuten aanwijst slagen de gasten erin uit een snelle counter die hatelijk nul weg te poetsen: 4-1 doelpunt Marcelino Samangoen. In de laatste minuut vallen er dan nog twee doelpunten, eerst maakt Andries Walda de 5-1 op een passje van Joeri Feenstra en vlak daarop mag Exstador de eindstand bepalen op 5-2 door Ronald Jilderts als Bas van der Leij een rebound moet weggeven. Daar blijft het bij na een wedstrijd die als kijkspel volledig overtuigde en die in Herauten een terechte winnaar kende. De Burgumers waren als team beter dan Extador, niet meer en niet minder. Twee goede ploegen, maar de beste won op deze maandagavond.

Verslag Binne Kramer De Herauten

Comments are closed.

Archief onderlinge competitie
Buienradar Harlingen

Eindstand sinds 1971
proef